GELİŞİM GERİLİĞİ

Bebeklik ve erken çocukluk dönemi olarak tanımlanan 0-3 yaş dönemi, öğrenmeye en fazla açık olunan ve tüm gelişim alanlarındaki becerilerin temellerinin atıldığı dönem olarak belirtilmektedir.

Bireylerin hayatında bu kadar önemli olan ilk üç yaşta gelişim sorunlarının yaşanması, çocukların gelişimlerinin yaşıtlarından geri kalmasına ya da gecikmesine neden olmaktadır. Gelişim sürecinin olumsuz etkilenmesi sonucunda çocuklarda gelişimsel bozukluklar görülebilmekte ya da gelişimsel bozuklukların görülme riski yaşanmaktadır.

Gelişimsel bozukluk riski altındaki çocukları üç grupta toplamaktadır: Bunlar, fiziksel ve gelişimsel sorunlara yol açan tıbbi bozuklukların görüldüğü kanıtlanmış risk altındaki çocuklar (örn., Down Sendromu, Frajil-X sendromu gibi), doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında, durumları potansiyel bir biyolojik problemin göstergesi olan biyolojik risk altındaki çocuklar (Örn., Prematürelik, düşük doğum ağırlığı gibi) ve çocuğun beslenmesi, tıbbi bakımı, sahip olduğu sosyal olanaklar ve eğitim fırsatları, yetiştiği ortam, çocukların gelişimini etkileyen çevresel koşullar nedeniyle çevresel faktörlerden etkilenme riski olan çocuklar olarak sıralanmaktadır. Bu çocuklarımızda görülen problemler;

* Kaba motor becerilerinde
* İnce motor becerilerinde
* Problem çözme becerisinde
* Kendine bakım becerilerinde *Oyun kurma ve sosyal ilişkilerinde *Duyusal alanlarda gerilik olarak ortaya çıkar.

Gelişimsel olarak yaşıtlarından geride olan çocuklarımızda yapılan test ve değerlendirme sonucunda problemli alan tespit edilip çocuğun yaşıtlarına uygun davranış ve becerileri geliştirmeye yönelik çocuğa özel bir tedavi programı oluşturulur. Erken teşhis ise daha hızlı ilerlememize çok büyük bir olanak sağlar.

Online randevu Almak Çok Kolay!

ONLINE RANDEVU AL

Adres, Telefon, E-Posta bilgilerimiz ve İletişim formumuz İçin Tıklayın

İLETİŞİM SAYFAMIZ